Els més petits aprenen a reciclar oli usat

El Bages, l'Anoia, el Berguedà i el Solsonès participen en un projecte educatiu per fabricar biodièsel

Prop de 25.000 alumnes de cinc comarques catalanes -la Catalunya Central, el Vallès Occidental i Oriental, l'Alt Penedès i el Garraf- participen aquest curs en un projecte de recollida de l'oli domèstic usat per a fer-ne biodièsel. Es tracta d'una iniciativa engegada per l'Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB), que va començar amb una prova pilot a les escoles de Santpedor (Bages). Segons ha detallat el president de l'associació, Jordi Bosch, l'objectiu és "explicar als alumnes que l'oli va a parar a la depuradora i això representa un cost; que és un residu que contamina; i que reciclar l'oli es pot convertir en un benefici social". A Catalunya s'aboquen anualment 29.000 tones d'oli a les aigüeres.

Els responsables de l'Associació de l'Oli al Biodièsel han presentat aquest dimarts a Manresa el projecte Educo, després de signar amb l'Ajuntament de la capital del Bages un conveni de col·laboració per dur a terme la iniciativa a tres centres educatius de la ciutat. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta, la voluntat del consistori és ampliar en els propers anys el projecte a la totalitat de centres públics i concertats de la ciutat. Es tracta del primer conveni que l'associació signa amb un ajuntament.

El projecte Educo va ser aprovat pel programa LIFE+ de la Comissió Europea i té per objectiu recollir els olis usats de les escoles de nou comarques catalanes (Alt Penedès, Anoia, Bages, Berguedà, Garraf, Osona, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental). El president de l'associació, Jordi Bosch, ha explicat que aquest curs hi participaran un total de 25.000 alumnes, tot i que l'objectiu és arribar a un total aproximat de 120 escoles i 50.000 alumnes d'educació primària i secundària.

Segons Bosch, el projecte compta amb una part educativa amb l'objectiu d'explicar als alumnes a través de diferents tallers que "l'oli és un residu que acaba a la depuradora i tot això representa un cost i, a més, es tracta d'un residu que contamina". D'altra banda, Bosch ha explicat que la recollida de l'oli permet crear llocs de treball a persones amb risc d'exclusió social. Segons ell, cada 10.000 litres d'oli recollit "significa un lloc de treball consolidat".

Des de l'Associació de l'Oli al Biodièsel calculen que a Catalunya s'aboquen anualment 29.000 tones d'oli a les aigüeres i això podria significar l'elaboració d'unes 25.000 tones de biodièsel. D'altra banda, Bosch ha posat sobre la taula que "molts productors de biodièsel del país han d'utilitzar oli fregit que ve en contenidors de fora de Catalunya i això genera un altre problema". Per aquest motiu, ha dit, els va sorgir la idea d'implicar les escoles en la recollida de l'oli usat.

La coordinadora del projecte a les escoles, Mariví Ciriano, ha detallat que s'organitzen tallers adaptats als centres escolars "per explicar el poder contaminant de l'oli i com se'n pot elaborar combustible, així com també els beneficis dels biocombustibles". Els impulsors han dissenyat un envàs on els alumnes poden anar abocant l'oli fregit que acumulen a les llars i que, un cop ple, porten a l'escola. Ciriano ha explicat que quan un centre acumula un total de cent envasos sol·licita a l'associació la recollida del material. D'aquesta manera, són els tècnics de l'entitat qui van als centres a recollir els envasos i els porten a les plantes de tractament per a elaborar-ne el biodièsel.

"Allò que hem volgut aconseguir no és que l'escola es converteixi en una deixalleria, sinó que l'escola creï un hàbit a les famílies", ha ressaltat Ciriano. Per ella, "si facilites a les famílies una manera senzilla de reciclar i un lloc on els nens hi van cada dia, s'acostumen a no abocar el residu a l'aigüera i fer una correcta gestió dels residus". Des de l'associació asseguren que "en quatre mesos recollim més oli en una escola que tot un any a la deixalleria fixa".

Manresa s'afegeix al projecte

L'Ajuntament de Manresa ha estat el primer en signar un conveni amb l'Associació de l'Oli al Biodièsel per tirar endavant el projecte i implicar-hi la ciutat. D'aquesta manera, durant aquest curs l'escola Ave Maria, l'escola Bages i l'Institut Lluís de Peguera participaran en aquesta iniciativa que, a la ciutat, han anomenat 'Educo-oli'. El regidor de Medi Ambient de Manresa, Jordi Serracanta, ha explicat que a mig termini l'objectiu és que el projecte s'escampi pels altres centres educatius de la ciutat.

Segons Serracanta, el projecte vol tenir un "retorn directe" a les escoles, de manera que s'explicarà als alumnes quin és el resultats de totes les accions que duen a terme, ja sigui la quantitat d'oli que han recollit, quant CO2 no s'ha utilitzat, els diners que s'han deixat de gastar a la depuradora, entre d'altres. Per ell, és important implicar els alumnes i les famílies en "donar sortida a l'oli domèstic que tots generem per reduir la petjada mediambiental".

 

Escribir comentario

Comentarios: 0