Es presenta oficialment el Projecte EDUCO de recollida d'oli usat domèstic a Manlleu

Manlleu és l'única ciutat de la Catalunya Central on totes les escoles del municipi s'han apuntat al Projecte

Amb la voluntat de continuar essent escola verda, el Pompeu Fabra de Manlleu s’ha sumat al Projecte EDUCO de recollida d’oli domèstic usat. I com aquesta escola, 6 més de primària i dues de bressol de Manlleu.

Amb tot, la capital del Ter és l‘única ciutat de la Catalunya Central on totes les escoles del municipi s’han apuntat al Projecte. A més a més, és al primer lloc on s’hi sumen escoles bressol.

Es tracta d’un programa educatiu, mediambiental, social i energètic que té per objectiu la recollida del residu d’oli domèstic per fer-ne biodièsel. Aquest dilluns a la tarda el Projecte es va presentar de forma oficial a l’escola Pompeu Fabra, quan els alumnes de 6è estaven fent un dels tallers del programa. Consistia en un joc, semblant a l’Oca, en el qual si estaven de mala sort i queien a la casella de contaminació, havien de tornar a començar. La directora de l’escola, Lourdes Areñas, va parlar del tipus de tallers que es fan amb els alumnes. Els més petits, per exemple, se’ls ensenya el projecte a través d’obres de teatre o contes.

Tal com us vam avançar la setmana passada des de Ràdio Manlleu i elter.net, hi participaran més de 1.800 alumnes. I evidentment, es farà extensiu a les seves famílies. En el cas del Pompeu Fabra cada dimarts a les 9 del matí l’AMPA de l’escola recollirà l’oli usat a la porta del centre. Els nens duran l’oli a dins d’un envàs que se’ls ha donat des de l’escola. És un recipient elaborat expressament pel projecte per estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i està fabricat a Folgueroles. Quan l’escola hagi arribat a un màxim de litres, s’avisarà perquè els vinguin a recollir. Ho faran persones amb risc d’exclusió social. El procediment serà força igual a tots els centres educatius manlleuencs.

El Projecte EDUCO està cofinançat per la Unió Europea dins del programa LIFE+ 2011. L’impulsor i president de l’Associació d’Oli al Biodièsel, Jordi Bosch, va assegurar que és molt important conscienciar els nens de la importància d’aquest projecte i que esperen que el gest de reciclar l’oli tingui continuïtat un cop acabi EDUCO.

En aquests moments a Catalunya no es recull prou oli usat i s’ha d’importar d’altres països. Osona és la comarca que més oli recicla de tot Catalunya. Un dels objectius d’EDUCO és que l’oli no es llenci a la pica perquè contamina les aigües i que els nens i les seves famílies prenguin consciència que aquest residu pot tenir una altra vida.

No és el primer cop que les escoles de Manlleu recullen l’oli fregit. L’EDUCO consolida el compromís de la Xarxa d’Escoles de Manlleu per la Sostenibilitat (XEMS) amb la recollida d’oli vegetal que va començar l’any 2011 amb la campanya “Porta’m a la deixalleria”. A la presentació també hi van assistir la regidora de Medi Ambient, Maica Bassas i la mestra Rocío de Sardi.

Escribir comentario

Comentarios: 0