Escoles catalanes recolliran oli usat per elaborar biodièsel

El projecte va néixer al Bages i s'estén a vuit comarques més. Es pretén conscienciar de la importància del reciclatge.

Prop de 25.000 alumnes d'escoles pertanyents a nou comarques catalanes - Catalunya Central, Vallès Occidental i Oriental, Alt Penedès i el Garraf- participen aquest curs en un projecte de recollida de l'oli domèstic usat per elaborar biodièsel. Es tracta d'una iniciativa posada en marxa per l'Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB), que va començar amb una prova pilot a les escoles de Santpedor (Bages). Segons ha detallat el president de l'associació, Jordi Bosch, l'objectiu és "explicar als alumnes que l'oli va a parar a la depuradora i això representa un cost; que és un residu que contamina, i que reciclar l'oli es pot convertir en un benefici social". A Catalunya s'aboquen anualment 29.000 tones d'oli per les aigüeres.

Els responsables de l'Associació de l'Oli al Biodièsel han presentat el projecte EDUCO, després de signar amb l'Ajuntament de la capital del Bages un conveni de col·laboració per dur a terme la iniciativa en tres centres educatius de la ciutat. Segons ha explicat el regidor de Medi ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta, la voluntat del Consistori és ampliar en els propers anys el projecte a la totalitat de centres públics i concertats de la ciutat. Es tracta del primer conveni que l'associació signa amb un ajuntament.

Aprovació europea

El projecte Educo va ser aprovat pel programa LIFE+ de la Comissió Europea i té per objectiu recollir els olis usats dels col·legis de nou comarques catalanes (Alt Penedès, Anoia, Bages, Berguedà, Garraf, Osona, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental). El president de l'associació, Jordi Bosch, ha explicat que aquest curs participaran un total de 25.000 alumnes, encara que l'objectiu és arribar a un total aproximat de 120 escoles i 50.000 alumnes d'educació primària i secundària.

Segons Bosch, el projecte compta amb una part educativa amb l'objectiu d'explicar als alumnes a través de diferents tallers que "l'oli és un residu que acaba a la depuradora i tot això representa un cost i, a més, es tracta d'un residu que contamina”. D'altra banda, Bosch ha explicat que la recollida de l'oli permet crear llocs de treball a persones amb el risc d'exclusió social. Segons ell, cada 10.000 litres d'oli recollit " significa un lloc de treball consolidat”.

Molt oli abocat

Des de l'Associació de l'Oli al Biodièsel calculen que a Catalunya s'aboquen anualment 29.000 tones d'oli per les aigüeres i això podria significar l'elaboració d'unes 25.000 tones de biodièsel. D'altra banda, Bosch ha posat sobre la taula que "molts productors de biodièsel del país han d'utilitzar oli fregit que ve en contenidors de fora de Catalunya i això genera un altre problema”. Per aquest motiu, ha dit, els va sorgir la idea d'implicar a les escoles en la recollida de l'oli usat.

La coordinadora del projecte a les escoles, Mariví Ciriano, ha detallat que s'organitzen tallers adaptats als centres escolars "per explicar el poder contaminant de l'oli i com es pot elaborar combustible, així com també els beneficis dels biocombustibles”. Els impulsors han dissenyat un envàs on els alumnes poden anar abocant l'oli fregit que acumulen a les llars i que, una vegada ple, porten a l'escola. Ciriano ha explicat que quan un centre acumula un total de cent envasos sol·licita a l'associació la recollida del material. D'aquesta manera, són els tècnics de l'entitat que acudeixen als centres a recollir els envasos i els porten a les plantes de tractament per elaborar el biodièsel.

"El que hem volgut aconseguir no és que l'escola es converteixi en un abocador, sinó que l'escola creï un hàbit en les famílies”, ha ressaltat Ciriano. Per a ella, "si facilites a les famílies una forma senzilla de reciclar i un lloc on els nens van cada dia, solen no abocar el residu a l'aigüera i fer una correcta gestió dels residus”. Des de l'associació asseguren que "en quatre mesos recollim més oli en una escola que tot un any a la deixalleria fixa.

Manresa s’afegeix al projecte

L'Ajuntament de Manresa ha estat el primer a signar un conveni amb l'Associació de l'Oli al Biodièsel per tirar endavant el projecte i implicar la ciutat. D'aquesta manera, durant aquest curs l'escola Ave María, l'escola Bages i l'Institut Lluís de Peguera participaran en aquesta iniciativa que, a la ciutat, han denominat ' Educo - oli'. El regidor de Medi ambient de Manresa, Jordi Serracanta, va explicar que a mitjà termini l'objectiu és que el projecte s'estengui per altres centres educatius de la ciutat.

Segons Serracanta, el projecte vol tenir un "retorn directe" a les escoles, de manera que s'explicarà als alumnes quins són els resultats de totes les accions que duen a terme, ja sigui la quantitat d'oli que han recollit, quant CO2 no s'ha utilitzat, els diners que s'han deixat de gastar a la depuradora, entre altres. Per a ell, és important implicar als alumnes i les famílies a "donar sortida a l'oli domèstic que tots generem per reduir la petjada mediambiental”.

Llegir més: http://www.lavanguardia.com/local/bages/20131001/54388232123/escuelas-catalana-recogeran-aceite-usado-elaborar-biodiesel.html#ixzz2v5gLruAL

Escribir comentario

Comentarios: 0