Més de 1.150 alumnes de la comarca d'Osona col·laboren en un projecte per produir biodièsel procedent d'olis de cuina residuals

453 alumnes de Torelló, 204 de Sant Quirze de Besora, 157 de Les Masies de Voltregà, 53 de Muntanyola, 28 de Taradell, 200 de Sant Julià de Vilatorta i 85 de Viladrau, participen en el projecte. Des del passat mes de març, s’han recollit 1.101 litres d’oli usat en les escoles de la comarca d’Osona.

La Fundació CTM Centre Tecnològic, que forma part de TECNIO – l’única xarxa que potencia la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya – ha iniciat el projecte “Collection system of used cooking oils in educative centers and biodiesel production test with cavitation technology (EDUCO)”.

 L’objectiu principal del projecte EDUCO és conscienciar a la població educativa de la importància del reciclatge de residus i la producció d’energies renovables, tot fomentant els valors educatius, mediambientals i socials. El projecte també ha permès dissenyar i construir una planta pilot pel tractament d’olis de cuina residuals, que es recullen a les escoles i que posteriorment s’utilitzen en una planta pilot per a la producció de biodièsel.

Actualment, els olis residuals estan sent recollits ja en escoles de diverses comarques catalanes (Bages, Barcelonès, El Berguedà, Osona i Vallès Occidental). A la comarca d’Osona concretament, des del passat mes de març ja s’han recollit 1.101 litres d’oli residual.

Els alumnes de les escoles participants reben un envàs per a la recollida de l’oli domèstic, el mateix dia que es fan els tallers de sensibilització a la seva escola. Un cop ple, el retorna i se li lliura un envàs buit i net.

L’escola emmagatzema els envasos en caixes apilables amb capacitat per a 10/12 envasos. Quan acumula100 litres l’escola contacta amb l’Associació d’Oli al Biodièsel (AOB) a través de la seva pàgina web i es passa a recollir-lo. Quan es comenci la fase pilot del projecte, els vehicles que s’utilitzaran per a la recollida dels olis residuals de les escoles i el seu transport fins a la planta pilot de biodièsel, consumiran el biodièsel produït, amb la qual cosa es garanteix la sostenibilitat del projecte i dels sistema en general.

L’acció pilot que es contempla en el projecte preveu la participació de 25-30 municipis de Catalunya amb un total aproximat de 90-120 escoles i fins a 40.000-52.000 estudiants de primària i secundària.

Un total de 1.180 alumnes de la comarca d’Osona participen en el projecte, concretament: 

Torelló: Fortià Solà (453 alumnes)

Sant Quirze de Besora: Segimon Comas (204 alumnes)

Les Masies de Voltregà (La Gleva): Mare de Déu de La Gleva (157 alumnes)

Muntanyola: Escola Muntanyola (53 alumnes)

Taradell: Escola El Gurri (28 alumnes)

Sant Julià de Vilatorta: Escola Bellpuig (200 alumnes)

Viladrau: Els Castanyers (85 alumnes)

Escribir comentario

Comentarios: 0