Més de 9.500 alumnes reciclen l'oli de cuina residual per produir biodièsel

La recollida es fa dins del marc del projecte EDUCO, la primera fase va iniciar-se el mes de juliol de 2012 i ja ha permès recollir més de 14.000 litres d’oli residual. Hi participen 37 escoles de cinc comarques catalanes (Vallès Occidental, Bages, Berguedà Osona i Alt Penedès), i al llarg del projecte s’aniran incorporant d’altres escoles interessades en participar-hi. L’acció té un important valor educatiu i social en la formació i la promoció de conceptes de reciclatge de residus i en la producció d’energies renovables.

La Fundació CTM Centre Tecnològic, que forma part de TECNIO – l’única xarxa que potencia la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya – està desenvolupant el projecte “Collection system of used cooking oils in educative centers and biodiesel production test with cavitation technology (EDUCO)” en els centres educatius catalans. 

L’objectiu principal del projecte EDUCO és conscienciar a la població educativa de la importància del reciclatge de residus i la producció d’energies renovables, tot fomentant els valors educatius, mediambientals i socials. El projecte també ha permès dissenyar i construir una planta pilot pel tractament d’olis de cuina residuals, que es recullen a les escoles i que posteriorment s’utilitzen en una planta pilot per a la producció de biodièsel. 

El projecte, que té una durada de 2,5 anys, va iniciar-se el passat mes de març i ja ha permès recollir més de 14.000  litres d’oli de cuina residual, entre els 9.500 alumnes participants fins al moment. En aquesta primera fase inicial participen escoles de les següents comarques catalanes: Bages (315 alumnes d’1 escola), El Berguedà (1.150 alumnes de 6 escoles), Osona (1.180 alumnes de 7 escoles)  Vallès Occidental (6.051 alumnes de 17 escoles) i Alt Penedès (828 alumnes de 5 escoles). 

Els alumnes de les escoles participants reben un envàs per a la recollida de l’oli domèstic, el mateix dia que es fan els tallers de sensibilització a la seva escola. Un cop ple, el retornen i se li lliura un envàs buit i net. 

L’escola emmagatzema els envasos en caixes apilables amb capacitat per a 10/12 envasos. Quan acumula100 litres l’escola contacta amb l’Associació d’Oli al Biodièsel (AOB), el soci del projecte EDUCO que és responsable de la implantació del Projecte a les escoles, a través de la seva pàgina web i es passa a recollir-lo. Els vehicles que s’utilitzen per a la recollida dels olis residuals de les escoles i el seu transport fins a la planta pilot de biodièsel, consumeixen el biodièsel produït, amb la qual cosa es garanteix la sostenibilitat del projecte i del sistema en general.

 L’acció pilot que es contempla en el projecte preveu la participació de 25-30 municipis de Catalunya amb un total aproximat de 90-120 escoles i fins a 40.000-52.000 estudiants de primària i secundària.

Els tallers de sensibilització a les escoles:

A cada escola participant s’organitzen tallers adaptats al cicle dels alumnes:

Taller d’Educació Infantil: un conte teatralitzat amb la mascota del projecte, l’Olinet, com a protagonista i la realització d’una manualitat.

Taller de Cicle Inicial: conte “l’aventura de l’Olinet” explicat i una manualitat.

Taller de Cicle Mitjà: una presentació sobre l’oli com a residu i una fitxa d’accions correctes i incorrectes i una manualitat.

Taller de Cicle Superior: un vídeo divulgatiu i un debat.

L’escola facilita un model de carta informativa a les famílies i un document de recomanacions per a la implantació del projecte.

Escribir comentario

Comentarios: 0